Studenții protestează la București. Mihnea Costoiu îi primește la negocieri

Studenții protestează la București. Mihnea Costoiu îi primește la negocieri
Publicat: 13/11/2013, 16:37
Actualizat: 13/11/2013, 16:37

Câteva sute de studenții de la Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) organizează miecuri un miting și un marș de protest în București și în alte 11 centre universitare din țară. La ora 17.30, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior și Cercetare îi primește la negocieri.

Unii dintre studenții care protestează miercuri în Capitală au venit în Piața Universității, de unde vor pleca spre Piața Victoriei, pentru a protesta la sediul Guvernului, aceștia scandând „Voi dați afară tinerii din țară”, „Vrem să învățăm și nu să emigrăm”, „Fără educație moare orice nație”.

Aproximativ 50 de studenți au ajuns, în jurul orei 14.00, în zona fântânii de la Universitate, aceștia venind în grup dinspre Piața Română. Lor li se va alătura un alt grup de studenți care a plecat din campusul studențesc Regie.

Aceștia scandează „Educația salvează nația”, „Fără educație moare orice nație”, „Elevii sunt cu noi”, „Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn” și au bannere și pancarte pe care scrie: „6, vin studenții”, „Și noi creștem odată cu procentul”, „Vă rugăm să ne scuzați, suntem tineri educați”, „Vrem cămine, nu ruine”, „6% PIBune”, „6% pentru Educație”, „Educația salvează nația”, „Vrem cultură 6%”.

După ce se vor reuni la Universitate, studenții vor pleca spre Piața Victoriei, unde vor protesta aproximativ o oră, în zona aflată în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor și Șoseaua Kiseleff, .

Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marș din Piața Victoriei, pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educației.

Traficul rutier va fi restricționat pe traseul marșului, pe prima bandă de circulație, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Mitingul la sediul Ministerului Educației se va încheia la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educației, începând de la ora 16.45 și până la ora 18.30 va fi restricționat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman și Luigi Cazzavilan.

Potrivit reprezentanților Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), miercuri au loc acțiuni de protest în centrele universitare din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea și Alba-Iulia.

Studenții cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educație și se declară „revoltați de lipsa de responsabilitate pe care guvernanții României o arată față de educație, când ea este definită că o prioritate națională”.

Printre nemulțumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să oprească, în unele cazuri, investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional.

„Totodată, studenții sunt revoltați și de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereușind să acopere nici jumătate din costurile de masă și de cazare, de faptul că jumătate dintre studenții din România ajung să renunțe la studii din motive financiare sau din cauză că nu și-au ales corespunzător facultatea și de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce privește finanțarea educației cât și rată populației cu studii superioare”, a precizat ANOSR.

Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație, studenții mai cer să crească finanțarea de baza a universităților până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenția cămine-cantine, să crească și fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.

Și Consiliul Național al Elevilor a anunțat că elevii vor purta miercuri banderole albe, în semn de protest față de subfinațarea sistemului educațional, iar în unele județe, după orele de curs, se vor alătura manifestațiilor studenților.

Consiliul Național al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel național, trage un semnal de alarmă în privința subfinanțării învățământului românesc și solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație.

CNE mai cere decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști, creșterea alocațiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, și anume 42 de lei (aproape 10 euro), dar și manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, revizuirea curriculumului școlar, a conținuturilor manualelor școlare și adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenilor economici.

Elevii bucureșteni nu vor face grevă japoneză și nici nu se vor solidariza cu acțiunile de protest ale studenților, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, vicepreședintele Consiliului Municipal al Elevilor București, Cleopatra Nestor.

„Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorități. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Național al Elevilor”, a spus Cleopatra Nestor.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are nicio problemă privind greva japoneză anunțată pentru miercuri de Consiliul Național al Elevilor, el precizând că respectă „dreptul acestora de a se exprima liber” .

Demersurile studenților pentru creșterea finanțării educației au început încă din ianuarie, cu inițierea unei petiții de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenți din întreagă țară, care a fost depusă la Guvern și Parlament, dar care, potrivit ANOSR, „nu a stârnit nicio reacție din partea instituțiilor statului, acestea ignorând complet mesajul”.

În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Sindicaliștii din educație cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învățământ, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunțând că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor de sindicat, în ceea ce privește declanșarea unei greve generale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×